Mantar hastalığı oldukça bulaşıcı ve zoonoz bir hastalıktır. Evcil dostunuzun bağışıklık sisteminin düşmesi ile mantar hastalığına kapılar açılmış olur.
Mantar hastalığının erkenden teşhisi konularak tedavi edilmesi büyük önem arz etmektedir. Mantar hastalığı sistemik bir hastalığa yol açtığı için tedavi edilmediği sürece hızla tüm vücuda yayılır ve dostunuzda sistemik bir enfeksiyona yol açar.
Kedimde neden mantar hastalığı ortaya çıkıyor?
Bağışıklık sistemi tüm hastalıkların oluşmasında birinci sıradadır.Eğer dostunuzun bağışıklık sistemi yeterince güçlü değilse, baskılanmışsa veya stresli bir hayat sürmekteyse hastalık belirtisi görme ihtimalinizde artmış oluyor.
Mantar aslında vücudumuzda normal bir şekilde bulunur ancak bir şeyler ters gittiğinde hemen açığa çıkmaya hazırdır.
Burada yapmanız gerekenler:
Bağışıklık sistemini destekleyici takviyeler kullanmak
Kedinizin stres olacağı durumları yok etmek
Beslenmesine dikkat etmek
Dostunuz ile vakit geçirmek
Tüy bakımına özen göstermek
Kedinizin bulunduğu ortamın temizliğine dikkat etmek
Eğer kediniz mantar enfeksiyonlu bir kedi ile temasa geçmiş ise kedinizde de yüksek ihtimalle mantar enfeksiyonu oluşacaktır.
Siz de mantar hastalığı mevcut ise kolaylıkla evcil dostunuzda da görülecektir. Zoonoz bir hastalık olduğu için tam tersi bir şekilde kedinizde mantar hastalığı mevcut ise sizde de görülmemesi için bir sebep kalmıyor.
Peki mantar hastalığının belirtileri nelerdir?
Sık sık kaşınması
Derinin kızarıklığı
Fazla kaşınmaktan dolayı deride dökülmeler
Deride ufak yaralar, lezyonlar
Tüylerin aniden dökülmeye başlaması
Ateş
Huzursuzluk
Kötü koku
Depresyon
Mantar hastalığının en karakteristik belirtileri Kaşınma,cilt tahrişi ve ateştir. Kedinizde normalden fazla kaşınma gözlemliyorsanız vakit kaybetmeyin ve veteriner hekiminize danışın.Tabi ki her kaşıntı, tüy dökülmesi mantar enfeksiyonu demek değildir. Parazitler, allerjik durumlar, egzema gibi hastalıklarda akla geliyor. Bunun ayrımı veteriner hekiminizin yapacağı muayene ve tetkikler ile yapılabilir.
Tedavi ve Koruma
Veteriner hekiminizin yapacağı muayene ve laboratuar testleri sonucunda mantar hastalığı teşhisi konulduktan sonra veteriner hekiminizin belirlediği tedavi yöntemine başlanır.
Her hastalığın farklı şiddetleri bulunmasından sebeple farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Özel yıkama, antifungal kremleri spreyler gibi.
En doğru tedavi biçimini veteriner hekiminiz belirleyecektir.
Koruma amaçlı ise temel olarak temizlik ve bakımı iyi olmalıdır.Dostunuzun bakımını düzenli periyotlar ile yapmaya, özen göstermeye çalışın.
Mama seçiminizin kedinize uygun olması ve bağışıklık sistemini güçlü kılacak besin maddelerini alması çok önemli.
Kedinizi stresli yapacak ortam ve durumlardan uzaklaştırın.Hassas kalpli dostunuz stresten uzak,sakin bir hayatı severç
Tanımadığınız kediler ile temasa geçmekten korkun. Bu sadece mantar hastalığı için geçerli değil bütün hastalıklar için geçerli. Birçok bulaşıcı hastalık bulunmakta ve ufacık bir temas sonucu kedimize hastalığı bulaştırmış oluyoruz. Bu sebeple hem kendimizi hem de dostumuzu korumak istiyorsak çok dikkatli olmamız gerekiyor.